Ιστορία της Κρήτης
Καλλιτέχνες
Μουσικά Όργανα της Κρήτης

Κρητικοί Χοροί

Ριζίτικα Τραγούδια
Μαντινάδες
Ερωτόκριτος
Θρύλοι
Επικοινωνία

Ακούστε Ζωντανά Κρητική Μουσική

Περισσότερες πληροφορίες για την Κρήτη

επόμενος καλλιτέχνης

: Σφακιανάκης Γιώργης (Αβυσσινός)
Δίνω φτερά στο στεναγμό

Ο Γεώργιος Σφακιανάκης (γνωστός ως Αβυσσινός), είναι γεννημένος την 1η Μαρτίου 1931 και κατάγεται από αγροτική οικογένεια. Μεγάλωσε στο Σκαλάνι όπου και ζει μέχρι σήμερα. Το παρανόμι "Αβυσσινός" το πήρε από το δάσκαλο του που τον αποκαλούσε έτσι επειδή είναι μελαχρινός. Ο Γιώργης Αβυσσινός ασχολήθηκε με τη μουσική από πολύ μικρός. Σε ηλικία 15 ετών είχε γίνει ένας φτασμένος βιολάτορας και έπαιζε στο καφενείο του πατέρα του στο Σκαλάνι. Εκεί πήγαιναν κάθε βράδυ Ηρακλειώτες για να ακούσουν το Γιώργη όπως έλεγαν.
Ο Αβυσσινός έπαιζε σε γάμους και πανηγύρια μέχρι που στρατεύτηκε. Υπηρετώντας στο δέκατο ένατο σύνταγμα πεζικού ποτέ δεν αποχωρίστηκε το βιολί διασκεδάζοντας με αυτό όλο το σύνταγμα. Μετά την απόλυσή του από το στρατό άνοιξε στο Σκαλάνι το πρώτο του μαγαζί το 1960. Εκεί έγινε γνωστός σε όλη την Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα.
Το 1974 ο Αβυσσινός άνοιξε το μαγαζί που διατηρεί ακόμα και σήμερα στα Σπήλια Ηρακλείου επειδή το πρώτο του μαγαζί ήταν πολύ μικρό για να φιλοξενήσει τους θαμώνες του. Ο Γιώργης Αβυσσινός υπηρέτησε την Κρητική μουσική πάνω από 45 χρόνια και είναι αυτοδίδακτος. Μερικοί δίσκοι από τους πολλούς που ηχογράφησε είναι οι: "Νυχτοξημερώματα", "Κοντυλιές και τραγούδια της Κρήτης με τον Αβυσσινό" και πολλοί άλλοι. Εχει τιμηθεί από τον σύλλογο "Κρητική Μούσα" των Αθηνών το Νοέμβριο 1979, την ΠανΚαλοχωριανή ένωση "Το Ιστρον" στις 26 Ιουλίου, τον Πολιτιστικό σύλλογο Δαφνών το 1999, τον δήμο Μαλλίων στις 3/9/1999, τον Παγκρήτιο Σύλλογο Καλλιτεχνών Κρητικής μουσικής στις 8 Μαρτίου 1999 κ.α.

Εχει κάνει πολλές εμφανίσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά. Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα με την οποία έχει τρία παιδιά, τον Κωστή, τον Γιάννη και τον Μανώλη και προς το παρόν τρία εγγόνια, την Κατερίνα, την Εριφύλη και την μικρή Κατερίνα. Ο γιος του ο Κωστής συνεχίζει την μουσική παράδοση της οικογένειας του παίζοντας λαούτο και τραγουδώντας πλάι στον πατέρα του.

: Δισκογραφία

: 1976 ΧΟΡΟΙ & ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
: 1978 ΚΟΝΤΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΟΖΑΛΙΑ
: 1979 ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ
: 1980 ΝΥΧΤΟΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ
: 1984 ΒΙΟΛΙ
: 1998 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
: 2002 40 ΧΡΟΝΙΑ
: 2002 ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΝΟ5 ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΒΥΣΣΙΝΟΣAll rights reserved by GrecianNet
2003